Oburon | Aanbod


 •  
   

     Foto    grafie

  Aanbod

  Bekijken

 •  
   

  Illustratief Ontwerp

  Aanbod

  Bekijken
  19
  juni
  2014

  6 dingen die een succesvolle ZZP'er iedere vrijdag zou moeten doen

  De vrijdag is een dag om naar vooruit te kijken. Een paar dagen vrij (hopelijk) van het harde werken met vele telefoontjes tussendoor en allerlei andere kleine zaken die geregeld moeten worden.

  Tegelijkertijd bekruipt je ook het gevoel, wat is de week weer voorbij gevlogen, wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan? Kun je de maandag nog herinneren, je zat vol goede moed om te starten omdat er een heel mooi project op je lag te wachten? Herinner je je ook nog dat schitterende idee dat je had waarmee je binnen een week tientallen nieuwe klanten zou binnen halen?

  Weet je nog?

  Op de een of andere manier zijn de afgelopen vijf voorbij gevlogen en ben je op dezelfde plaats als waar je vorige week vrijdag was. Vooruit aan het kijken naar het weekend, maar je afvragend wat je deze week eigenlijk hebt gedaan. Als je dit gevoel ook wel eens hebt (of iedere week), lees dan verder zodat je na het lezen van onderstaande tips klaar bent voor succes en iedere week vooruitgang zult boeken.

  1. Ruim je werkplek op

  Of je nou een privé-werkruimte hebt of ergens gehuurd zit in een kantorenpand, aan het einde van de week alles netjes opruimen zorgt ervoor dat je op maandag direct van start kunt. Ruim je werkplek op, ruim de computerbestanden op je bureaublad op en loop alle openstaande e-mail door en ruim ook deze op. (Als je iedere dag de laatste 10 minuten hieraan spendeert, zul je zien dat je de dag veel productiever begint en doorkomt).

  Waarom? Als je op maandag 100% gemotiveerd begint aan de dag, wordt je niet direct weer gestresst door de rondslingerende papieren, onafgemaakt werk of andere afleidingen.

  2. Rond openstaande zaken af

  Als er ook maar een kleine kans bestaat dat een klant in het weekend zal bellen met een spoedgeval, zou het zo maar kunnen dat je alleen maar daarmee bezig bent in je hoofd in plaats van met ontspannen. Al bellen ze helemaal niet, het idee dat het zou kunnen zorgt al voor onrust. Dus, voordat het eindsignaal op de vrijdag klinkt, zorg je ervoor dat alle openstaande zaken zijn afgerond.

  3. Maak plannen voor de volgende week

  Dit kan lastig zijn, de meeste mensen willen nu eenmaal niets liever dan dat de vrijdag is afgelopen (liefst stoppen we iets eerder zelfs) en het weekend kan beginnen. Maar 30 minuten gebruiken op vrijdag om doelen te stellen voor de volgende week en projecten in te plannen, is de tijd dubbel en dwars waard.

  Je kunt dan niet alleen een vliegende start maken op maandag (je werk plannen op maandag, na een heerlijk weekend, is het ergste dat er is), maar doordat je alles al op vrijdag hebt gepland, geeft dit je ook in het weekend meer rust omdat je het overzicht hebt en je niet steeds hoeft af te vragen wat je ook alweer allemaal nog moet.

  4. Kijk terug op afgelopen week

  Kijk niet alleen vooruit, de vrijdag is ook een prima dag om op de week terug te kijken en jezelf verantwoordelijk te houden voor alles wat je wel (of juist niet) hebt gedaan.
  • Heb je alles afgekregen wat je had gepland vorige week vrijdag?
  • Heb je nog nieuwe dingen geleerd die je ergens hebt opgeslagen zodat je het wiel niet telkens opnieuw hoeft uit te vinden?
  • Heb je alle doelen gehaald die je jezelf gesteld had voor deze week?
  Is het antwoord op bovenstaande vragen 'JA' dan ben je goed bezig! (Zo niet, dan is dit het moment om de plannen voor volgende week bij te stellen).

  5. Eindig sterk (of stop eerder)

  Voor de meeste mensen betekent de vrijdag: heel hard werken tot aan de middag, daarna bevangen worden door de weekendkriebels en daarna nog een paar uur aan aanklooien om 'de week af te ronden'.

  Succesvolle mensen kiezen uit twee dingen:
  - Ze eindigen de week sterk (werken door totdat een project is afgerond) of
  - Ze stoppen eerder (de niet effectieve uren op de vrijdag overslaan en gewoon beginnen met het weekend).

  Waar je ook voor kiest, ga niet zitten duimen draaien omdat je denkt dat dat zo hoort. (Als zelfstandige wordt je doorgaans afgerekend op het werk dat je levert, niet op de uren die je op je werkplek aanwezig bent. Dit principe, belonen naar productiviteit, zou misschien ook goed zijn om in te voeren bij mensen in loondienst! #justathought)

  6. Dwing jezelf om te stoppen met werken

  Als ondernemer kan het aanlokkelijk zijn om iedere avond (inclusief de vrijdag) tot laat door te werken of om ook in het weekend door te werken. Onze lichamen zijn hier echter niet op gebouwd en vroeg of laat zal dit zich gaan wreken. Dwing jezelf ertoe om in het weekend wat vrije tijd te nemen (of in ieder geval op vrijdagavond rustig aan te doen). Je wordt dan beloond doordat je op maandag weer 1005 fris aan het werk kunt beginnen.

  Een gemakkelijke manier om jezelf te dwingen tot rust en ontspanning is om plannen te maken samen met mensen om wie je veel geeft, waardoor je niet graag afzegt!

  Ik ben erg benieuwd naar jouw vaste gewoontes op vrijdag! Laat ze achter als commentaar hieronder.

  Categories: Oburon Blog

  Reacties (1)

  • Gonny Willems

   Gonny Willems

   19 juni 2014 op 12:33 |
   Leuk stuk! Ook nuttig voor niet ZZPers. Dan stel ik voor...vrijdagavond BBQ plannen? :)

   antwoord

  Plaats een reactie

  U plaatst een reactie als gast

  Volg Oburon Design op Facebook

  U kunt Oburon Design ook volgen via

   
  Volg Oburon Design op:

  FACEBOOK - TWITTER - GOOGLE+