Het verschil tussen pixel en vector

oburon-adminFotografie, Kleur

pixels-versus-vector

Een ontwerper of iemand die op andere wijze vaak in aanraking komt met digitale beelden zoals logo’s of foto’s, hoef je niet uit te leggen wat het verschil is tussen een pixelafbeelding of een vectorbestand. In de praktijk blijkt dat dit voor de meeste andere mensen wat vaker nodig is.

Als je werkt met tweedimensionale afbeeldingen kom je in aanraking met vele verschillende bestandsformaten, maar in de basis bestaan er maar twee soorten afbeeldingen, pixels en vectoren. Maar wat is nu precies een pixelbestand of een vectorbestand en wat zijn de verschillen.

Pixels en Rasterafbeeldingen

Het woord pixel is een samentrekking van de woorden ‘picture’ en ‘element’. Pixels zijn oorspronkelijk ontwikkeld om op digitale wijze analoge foto’s te kunnen recreĆ«ren. Het achterliggende idee was om een foto digitaal na te apen door gebruik te maken van een systeem met als basis een raster van kleuren en kleurtonen. Deze ‘picture elements’ zijn de kleinste bouwblokken waar digitale afbeeldingen uit zijn opgebouwd. Door gebruik te maken van deze rastertechniek kunnen alle niet op pixels gebaseerde afbeeldingen omgezet worden in digitale pixelbeelden.

Pixels en Monitoren

Pixels in monitoren zijn hele kleine lampjes die rood, groen of blauw van kleur zijn. Door deze lampjes in verschilllende helderheid te combineren, ontstaat er een kleurenafbeelding op je monitor. Alle mogelijke kleuren die hierdoor kunnen ontstaan, worden het RGB-kleurmodel genoemd. Doordat de kleuren worden opgebouwd uit licht, kunnen kleuren op een monitor veel feller zijn, dan kleuren in een geprinte of een gedrukte afbeelding.

Vectoren (schaalbare afbeeldingen)

Het allereerste programma dat vectoren kon aanmaken was ‘Sketchpad’. Het werd in 1960 gemaakt door Ian Sutherland. Met sketchpad konden gebruikers punten en lijnen rechtstreeks op het scherm tekenen door middel van een Stylus digitale pen. Inmiddels steeks Sketchpad bleek af naast de huidige vectorprogramma’s, maar het wordt nog steeds gezien als een grote invloed op de huidige CAD-programma’s. (CAD= Computer Aided Design).

Waar pixels letterlijk ‘blokjes’ zijn waaruit een afbeelding is opgebouwd, zijn vectoren opgebouwd uit punten, lijnen, curves en figuren op basis van wiskundige berekeningen. Zij zijn de bouwstenen van een vectorafbeelding. Doordat een vector bestaat uit wiskundige berekeningen, is dit gelijk ook het grootste verschil met een pixelafbeelding. Een pixel heeft een vaste grootte en alle pixels hebben dezelfde afmeting. Als je op een pixelafbeelding inzoomt, kun je op een gegeven moment de individuele pixels zien. Inzoomen op een vectorafbeelding betekent een nieuwe wiskundige berekening, waardoor je oneindig dicht bij kunt komen zonder dat de afbeelding in kwaliteit verliest. Een pixelafbeelding heeft altijd een bepaalde resolutie (resolutie= aantal pixels per inch), waar een vectorafbeelding resolutie-onafhankelijk is. Als een afbeelding een lage resolutie heeft, dan kan het problemen opleveren als de afbeelding moet worden geprint of gedrukt. Vooral bij een uitvergroting van de afbeelding is dit goed zichtbaar. Een vectorafbeelding blijft altijd even scherp, of je deze nu op een visitekaartje afdrukt of op de zijkant van een flatgebouw.